Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Σα να είχαμε φάει γλιστρίδα!<


Δε χωράει η παραμικρή αμφιβολία ότι είναι μέγιστα σημαντικό να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες στις μέρες μας, όχι μόνο για να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας να βρούμε μια καλή θέση εργασίας, αλλά και για να έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε διαφορετικούς πολιτισμούς.
Παρόλο που η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας χρειάζεται χρόνο και συνεπάγεται άοκνες ατομικές προσπάθειες, μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι πως οι εν λόγω προσπάθειες – η μοναδική όψη του ζητήματος που είναι αρνητική κατά την άποψή μου –, θα στεφθούν από επιτυχία. Διαφορετικά, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όπως λένε.
Ως προς τους καλύτερους τρόπους να αναπτύξουμε τις περιορισμένες ικανότητές μας σχετικές με ένα ξένο ιδίωμα, το να γράφουμε πολλές εκθέσεις βοηθάει αφενός να βελτιωθούν η ορθογραφία, η γραμματική και ο τονισμός και, αφετέρου, να θέτουμε το λεξιλόγιο σε εφαρμογή – ή σε «κίνδυνο», αλλά ας θυμηθούμε ότι “τα παθήματα μαθήματα!”. Εξίσου σημαντική είναι όμως η ανάγνωση βιβλίων και το να βλέπουμε τηλεόραση στην ξένη γλώσσα. Θα πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι η χρήση τεχνολογικών πληροφοριών όπως το Διαδίκτυο είναι επίσης πολύ ενδεδειγμένη.
Σε προφορικό επίπεδο, το να περνάμε καιρό στο εξωτερικό μιλώντας πάρα πολύ –  σα να είχαμε φάει γλιστρίδα! –, έχει βεβαίως θετικές συνέπειες. Παρεμπιπτόντως, πού θα μπορούσα να πιάσω τέτοια γλιστρίδα; Αν έκανα «κατάχρηση» αυτής της γλιστρίδας, ίσως θα μιλούσα με άνεση στα ελληνικά μια για πάντα. Μακάρι να γίνει αυτό πραγματικό!
(Juan Rojas Garcia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου