Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε!
Μια φορά κι έναν καιρό ο πλανήτη μας δεν είχε ρύπανση... Μακάρι να γίνει αυτό πραγματικό! Βεβαίως είναι αλήθεια πως αυτή είναι μια καλή ευχή, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα τόσο για να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, όσο και για να επανορθώνουμε τις ζημίες, οι οποίες έχουν προξενηθεί σ’αυτό. Ας σταθούμε ακόμα λίγο σ’αυτό το θέμα.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος συνεπάγεται αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής μας, καθώς επηρεάζει το νερό που πίνουμε, τα τρόφιμα τα οποία τρώμε και, μάλιστα, τον αέρα που αναπνέουμε, επειδή ρυπαίνεται από τους καπνούς που βγαίνουν από τις καπνοδόχους των βιομηχανικών περιοχών και από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Επίσης από τα απορρίματα και τις εκπομπές των σπρέι που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Είναι εύκολο να δει κανείς πως τα παραπάνω γεγονότα έχουν σχέση με την τρύπα του όζοντος και με τα αποτελέσματά της όπως τα ακόλουθα παραδείγματα: η αύξηση των υπεριωδών ακτινοβολιών, απότομες αλλαγές στο κλίμα, οι οποίες φτάνουν στο σημείο οι πλημμύρες να καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Τρίτον, η όξινη βροχή που δεν επιτρέπει να διαφυλάσσουμε το δασικό πλούτο, ο οποίος διαμορφώνει ζώνες – ή για να πούμε καλύτερα, «πνεύμονες» – πρασίνου.
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη θάλασσα μολύνουν, λόγου χάρη, τα χημικά απόβλητα των εργοστασίων και οι διαρροές πετρελαίου. Συνεπώς, πρόκειται για  γεγονότα με απρόβλεπτες συνέπειες και ανυπολογιστές καταστροφές στη χλωρίδα και στην πανίδα. Μήπως με αυτόν τον τρόπο δεν καταπατούμε τα δικαιώματα της άγριας ζωής;
Σχετικά με τις λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, θα διατυπώσουμε μερικές σε γενικές γραμμές:
Κατ’αρχάς, οι διεθνείς κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι φορείς θα έπρεπε να συμφωνούν ολοκληρωτικά μια για πάντα, και να ακολουθήσουν πολιτικές μείωσης των καπνών, των αποβλήτων και των καυσαερίων όσο αυτό είναι δυνατό.
Σε εθνικό επίπεδο, η “κρατική μηχανή” και οι οργανισμοί υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να προωθούν την κατασκευή περισσότερων εργοστασίων καθαρισμού λυμάτων. Όσον αφορά τα εργοστάσια ατομικής ενέργιας, είναι ακόμα ένα επίμαχο σημείο, έτσι οι απόψεις είναι διχασμένες.
(Juan Rojas Garcia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου